Δέκα μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 2015 με κάλεσαν να βοηθήσω επειγόντως στην καμπάνια μιας υποψήφιας βουλευτού.
Λίγο αργότερα ανακάλυψα ότι είχα συνεργαστεί με τον σύζυγό της σε μια από τις πρώτες μου ενέργειες adwords marketing το 2005!
Καμιά φορά η Ελλάδα είναι πολύ μικρή…

Για υποψήφια που δεν ήταν σε ένα από τα δύο πρώτα κόμματα πήγε πολύ καλά.

Θα γράψω ό,τι επιτρέπεται από την καμπάνια και τα συμπεράσματα που μπορεί να είναι χρήσιμα στο internet marketing ενός υποψηφίου βουλευτή.

Διαφήμιση Google (Adwords SEM-PPC).

Αν και υπήρχαν αναζητήσεις σε φράσεις που μας ενδιέφεραν άμεσα, ενεργοποιήθηκε μόνο το 25% από τις λέξεις που μας έδωσε το αρχικό keyword research, λόγω χαμηλού όγκου αναζήτησης. Έτσι το budget για Adwords αξιοποιήθηκε κατά 70%.

Πρόβλημα: Η υποψήφια είχε ήδη blog του οποίου το URL ξεπερνούσε τους 25 χαρακτήρες ακόμη και χωρίς το www. Χρειάζεται προσοχή όταν διαλέγουμε ονόματα!

Η καμπάνια βασίστηκε κυρίως σε modified broad match και είχε μέση θέση 1.1 και μέσο CPC 0.57 euro

Invalid click through rate: 0% (έκπληξη, εξηγείται από το ότι οι ανταγωνιστές μας δεν ήταν στην Google και πιθανότατα δεν κατάλαβαν καν ότι τρέχαμε καμπάνια. Επίσης επειδή δεν είχαμε λέξεις στα Αγγλικά, άρα δεν προσελκύσαμε bots).

Facebook Ads

Σαφώς σημαντικότερο κομμάτι της καμπάνιας, με 5πλάσιο budget από τη μηχανή αναζήτησης.

Αρχικά διαλέξαμε περιοχή, ηλικίες και απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που με βάση τις προτιμήσεις τους θα μπορούσαν να είναι φιλικοί προς το κόμμα της.

Όταν τους εξαντλήσαμε, για δύο μέρες απευθυνθήκαμε σε όλον τον ενήλικο τον πληθυσμό της περιοχής, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του.

Στη δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα (engagement) ήταν 4,5 φορές μικρότερο (κάτι απολύτως φυσικό αφού το κόμμα δεν ήταν ένα από τα δυο πρώτα), αλλά ήταν κάτι που μας έδειξε ότι το μήνυμα μας θα μπορούσε να προσεγγίσει μέχρι το 20% του πληθυσμού, πολύ περισσότερο από το ποσοστό που πήρε το κόμμα.

Σε split test τριών διαφημίσεων η καλύτερη είχε περίπου διπλάσια επιτυχία από την χειρότερη.

Τέλος όταν αποφασίστηκε να “ανοίξουμε αρκετά τη βρύση” το FB δεν δίστασε να πάρει 150 ευρώ μέσα σε τρεις ώρες, κάτι που πρέπει να μας δείξει όλους πόσο προσεκτικά πρέπει να ελέγχεται το budget, αφού οι Facebook ads είναι γνωστές για την πολιτική τους να μην αφήνουν σταγόνα να πέσει κάτω.

 

Ελπίζω να βοήθησα με τα παραπάνω, θα ήθελα να μπορούσα να μοιραστώ περισσότερα, αλλά δεν επιτρέπεται να δώσω στοιχεία που μπορεί να αποκαλύψουν την υποψήφια.